|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Obilježena 33. obljetnica osvajanja prve vojarne JNA u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Vojne operative Solin

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima pored Gospina Otoka obilježena je 33. obljetnica osvajanja prve vojarne JNA u Splitsko – dalmatinskoj županiji, Vojne operative Solin – V.P. 4416. Sudionicima akcije, koja se odvijala u noći s 15. na 16. rujan 1991., ovom su se prilikom pridružili predstavnici solinskih udruga proizašlih iz Domovinskoga rata te gradonačelnik Dalibor Ninčević, a prigodnu molitvu pred spomen obilježjem predvodio je župni vikar Gospe od Otoka don Robert Pudar.

Okupljenima se u ime nekadašnjih aktera obratio Ante Krolo, civilni zaposlenik tadašnje vojne pošte koji se zajedno s nekoliko kolega uključio u akciju oslobađanja.

Na akciju nas je potaknula informacija da se sva tehnička i materijalna sredstva iz Vojne operative Solin planiraju prebaciti u Crnu Goru. U vojarni je bilo dosta Hrvata civilnih zaposlenika te je suradnjom njih i kriznih štabova Splita i Solina napravljen plan djelovanja – prisjetio se Krolo dodajući kako u tim trenucima nije razmišljao o opasnosti jer su ga nosili adrenalin i domoljublje.

Zaplijenjena sredstva smo stavili na raspolaganje Kriznom štabu Solin i ona su se sukladno potrebama raspoređivala vojnim postrojbama koje su tada djelovale na ovom području, uključujući i 4. gardijsku brigadu – kazao je Krolo dodajući kako ga još uvijek preplave emocije kada se sjeti tih trenutaka.

Zbog svih tih dobrih ljudi koji su stavili svoje živote na raspolaganje trebamo čuvati uspomenu na ovaj događaj – poručio je Krolo.

Zahvalu okupljenim dobrovoljcima uputio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević ističući kako je ova akcija bila od velike važnosti za naš grad, ali i cijelu Dalmaciju.

Gledano iz današnje perspektive teško je i zamisliti što se sve u to vrijeme događalo, ali ako se prisjetimo da je na  prostoru Gospinog otoka nekada bila vojska JNA sa svom teškom mehanizacijom, onda vidimo da je doista trebalo puno hrabrosti i odvažnosti za jedan ovakav podvig koji je srećom završio bez žrtava. Ovaj događaj, ali i brojni drugi koji nisu možda toliko poznati, ima svoje značenje i svoj doprinos u Domovinskom ratu – poručio je Ninčević dodajući kako obilježavanje značajnih datuma iz naše novije povijesti pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima predstavlja  odraz zahvalnosti i pijeteta njihovom nemjerljivom doprinosu u stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske.

Izvor: Grad Solin

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL