|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

Najavljen bogat program 19. Međunarodnog festivala karikatura na kojeg je pristiglo oko 1000 radova iz 60 zemalja

 

Solin će od 26. do 28. rujna ugostiti 19. Međunarodni festival karikatura na kojega je pristiglo oko 1000 radova iz 60 zemalja sa svih kontinenata – najavio je pokretač Festivala, karikaturist Marko Ivić na konferenciji za medije upriličenoj u novouređenom prostoru Galerije Lantana.

Broj pristiglih radova i prijavljenih autora na najbolji način pokazuje da se ovaj Festival nalazi u samom vrhu svijeta karikature, a zahvaljujući potpori Grada Solina te uključivanju solinske Turističke zajednice, Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ i Gradske knjižice, cjelokupna manifestacija je posljednjih nekoliko godina dobila jednu novu dimenziju te okuplja čitav niz događanja koja se odvijaju tijekom nekoliko dana – kazao je Ivić.

Direktorica Turističke zajednice Solina Jelena Stupalo predstavila je program festivalskih događanja koji započinje 26. rujna u Galeriji Zvonimir otvaranjem izložbe i dodjelom priznanja najboljim autorima. Uz nagrade za najbolje karikature ove godine će se po prvi puta, zahvaljujući suradnji s Udrugom hrvatskih aforista i humorista, upriličiti i dodjela priznanja za najbolje aforizme i epigrame.

Sljedećeg dana, 27. rujna u 18 sati, planirano je otvaranje izložbe dječjih radova u Galeriji Lantana, a istoga dana u 20 sati u Teatrinu Gradske knjižnice Solin upriličit će se večer humora uz Marijana Grbavca i Dramsku udrugu Proložac. U subotu, 28. rujna, od 10 do 12 sati na Malom Glorijetu u centru Solina očekuje nas druženje s karikaturistima Milanom Lekićem Lexom i Ivicom Sabolićem koji će zainteresiranima izrađivati besplatne portrete-karikature – najavila je Stupalo.

Konferenciji za medije nazočio je i solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić koji se osvrnuo na značenje ovog Festivala za promociju grada Solina, a posebno je istaknuo važnost sudjelovanja najmlađih koje se na taj način potiče na kreativno stvaralaštvo.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj Gradske knjižnice Solin Ivan Peroš koji je pozvao sve zainteresirane za sudjelovanje u večeri humora da do petka 27. rujna na pultu Gradske knjižnice preuzmu besplatne ulaznice.

Tijekom konferencije za medije objavljena su i imena nagrađenih autora. Grand prix nagrada pripala je Nikoli Listešu iz Hrvatske, drugo mjesto osvojio je Darko Drljević iz Crne Gore, a treće Henryk Cebula iz Poljske. Nagradu Turističke zajednice Grada Solina osvojila je predstavnica Poljske Izabela Kowalska Wieczorek dok su ovogodišnje specijalne nagrade ponijeli Ameen Alhabarah iz Saudijske Arabije, Jitet Kustana iz Indonezije, Sunnerberg Constantin iz Belgije, Raed Khalil iz Sirije i Pavel Matuška iz Češke Republike.

Izvor: Grad Solin

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL