|  |  |  | 

Grad Solin Zanimljivosti ZP Izdvojeno

Muflon uočen na izvoru rijeke Jadro: Pazi, dolazi invazija rogova!

 

 

Foto: Solin Live (čitatelj)

Čitatelj koji nam je poslao fotografiju tvrdi da je Muflon, komentatori su napisali Grivasti skakač, vi sami prosudite

Stanovnici Solina ovih su dana svjedočili pravoj senzaciji: na izvoru rijeke Jadro, iznenada, kao da je sišao s planina (ili možda iz obližnjeg zoološkog vrta), pojavio se – muflon!

Ova rijetka i oprezna divlja životinja, poznata po svojoj robusnosti i impozantnim rogovima, čini se da je našla put do ovog važnog prirodnog izvora, što je izazvalo veliko zanimanje lokalne zajednice i stručnjaka za divlje životinje.

Što je muflon?

Muflon (Ovis orientalis musimon) je divlja ovca porijeklom iz područja Mediterana, posebno s otoka Korzike i Sardinije. Ova vrsta je srednje velika, s karakterističnim spiralnim rogovima kod mužjaka, koji mogu narasti do impozantne veličine. U prošlosti, mufloni su naseljeni u brojne dijelove Europe, uključujući i Hrvatsku, radi lova i očuvanja vrste. Iako se najčešće mogu vidjeti u planinskim i šumovitim područjima, susret s muflonom u blizini izvora rijeke Jadro izazvao je iznenađenje.

Što je Grivasti skakač

Grivasti skakač poznat je po imenom grivasta ovca, berberska ovca, arrui i audad. I on je papkar, pripadnik porodice šupljorožaca što znači da su rogovi iznutra šuplji u većem dijelu, i ne odbacuju se tijekom života. Rogove nose oba spola – mužjakovi su veliki do 90 cm a ženkini čak 50 cm, trokutasti u osnovi. Ime je dobio po bogatoj bradi – grivi koja mužjacima dopire do prednjih nogu.

Opis: zoolozi ga smatraju poveznicom između koze i ovce jer ima obilježja obje vrste. Riječ je o jedinoj izvornoj vrsti ovce koja potječe iz Afrike. Vrlo je snažna životinja (pogotovo u prednjem dijelu tijela) i odličan je skakač i penjač te se sigurno kreće po kršu. Boja krzna je crvenopšenična, a mužjaci se prepoznaju po karakterističnoj bradi koja kao da se nastavlja na prednje noge, te nešto manje bujnoj grivi na stražnjem dijelu vrata. Zimska dlaka je tamnija od ljetne. Rogovi mužjaka su dugački do 90 cm i rastu unatrag, prvo prema van pa zavijaju prema unutra. Punu trofejnu vrijednost postiže u šestoj odnosno sedmoj godini.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL