|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

KOMENTAR TJEDNA Mreža obiteljskih, stranačkih i osobnih interesa

 

Nakon Perka, Perko

Izgleda da je u HNK Sloga Mravince promjena vodstva više nalik promjeni obiteljskog naslova nego upravljačke strukture. Nakon što je dr. Zdravko Perko otišao s pozicije predsjednika kluba, njegovo mjesto zauzeo je njegov brat. Pitanje je samo, koliko je to korak naprijed za klub ili korak unazad za transparentnost? Svakako, klub ostaje u obiteljskim rukama – što je za neke stabilnost, a za druge signal nepotizma.

Dalibor – HDZ-ova nada za gradonačelnika

HDZ je jednoglasno stao iza Dalibora kao kandidata za gradonačelnika. Goran Miličević, predsjednik stranke, obećao je da će, ako Dalibor bude izabran, podnijeti ostavku. Taj trenutak svi čekamo s nestrpljenjem, no s obzirom na političke običaje, pitanje je hoće li to obećanje ikada biti ispunjeno. A i ako bude, povlači li se Miličević stvarno, ili samo taktički odlazi s jedne funkcije na drugu?

“Connecting Separated” ili samo zaboravljeni projekt?

Prvi solinski EU projekt, “Connecting Separated”, trebao je biti uzor kako se EU fondovi mogu iskoristiti za lokalni razvoj. No, šetnica od 300 metara na ušću rijeke Jadro postala je simbol zaboravljenih obećanja i zanemarene gradske infrastrukture. Unatoč početnim pohvalama, sadašnje stanje tog projekta otkriva kako gradske vlasti brzo gube interes nakon što se stisnu ruke za kamere.

Bolji Solin ili bolja privatna korist?

Predsjednik stranke Bolji Solin, Davor Mikas, nakon što je postao direktor novoosnovanog vrtića, izgleda da zapošljava u vrtiću “šakom i kapom”. Praktično je postao primjer kako politizirana imenovanja često donose mjesta za “zaslužne” stranačke kadrove. Umjesto boljeg Solina, izgleda da se radi o boljoj prilici za osobne interese.

Komunalno Solin – više ljudi, veći trošak, ista neučinkovitost

Gradska firma Komunalno Solin d.o.o. neprestano širi broj zaposlenika, a zajedno s time i troškove za gradski proračun. Međutim, građani Solina ne primjećuju poboljšanje u učinkovitosti ili uslugama. U ovoj priči vidimo kako se grad suočava s paradoksom – više resursa, manje rezultata. Ako to nije definicija birokracije, onda ne znamo što jest.

Svaka od ovih tema nas podsjeća kako lokalna politika često postane mreža obiteljskih, stranačkih i osobnih interesa, a obećanja političara često ostanu tek prazna retorika.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...