MA, BAŠ NAS JE NASMIJA TAJ ĐURO..."STENDAPLIJA!" | Solin Live
 |  |  | 

Kultura ZP Izdvojeno

MA, BAŠ NAS JE NASMIJA TAJ ĐURO…”STENDAPLIJA!”

Branko-Duric-Duro-e1446559477276-640x320

piše: Martina Antonjeta Milanović

“Dame i gospodo, samo večeras u Vašem gradu…veličanstveni Branko Đurić Đuro!”
Tako je (nekoliko puta istrčavajući na binu), glumac i “stendaplija”, (a posta je to kako bi ženi pokaza da to može radit’), Đuro i započeja svoju “urosatnu veselicu” (novoizmišljena moja rič, nastala vjerojatno Đurinim utjecajem sinoć…

Đurinim rječnikom rečeno, laprda je on pred oduševljenom publikom tako dobro, da su nas vilice od smijanja bolile, a evo i jutros se sebi “u bradu” cerekam, sjećajući se nekih njegovih sinoćnjih bisera. Sad mi je tek jasno zašto je njegovu “Đurologiju” odslušalo i odgledalo priko 65 tisuća duša. Trebalo je jednostavno doći, jer se to običnim riječima prepričati ne može.

Bilo je tu svega i svačega, neobičnog i običnog, ma sve maherski povezano nekom Đurinom samoznanom i fantastičnom “poveznicom” koja pršti humorom i neposredno spaja komičara i publiku. Želja je Đurina bila da bar večeras svi zaboravimo na kredite, eventualno napornog šefa, skupa ljetovanja, a inače nas je poučija da u životu nikad ne smijemo zaboravit’ samo datum vjenčanja i misto gdje smo parkirali auto, a onda je uživo i bez tehničkih pomagala imitira i Bebeka i Čolu i Tifu i Bregu, pojasnivši nam pojam “wc pjevača”.

Taka se i Radinih recitacija s pauzom, (u pauzama je fora) pa onda razvija svoju teoriju o psovkama te nas upozna sa nekom čudnovatom gramatikom di se “papaju” slova ili dodaju dupla pa nastaju riči ka šta su: “Log’ka” (logika), “Napal’la” (napalila), “Posol’la” (posolila) ili “Pop’paj” (popipaj, a misli se na materijal, a di su još vicevi, di je još njegovo maestralno pojašnjenje seksa na filmu!? Pokaza nam je i kako su se u njegovoj mladosti pivale pisme na “engleskom” koji tek malo na engleski i baca. Gledajući Đurine obrađene teme bilo je (po meni bar), u “Đurologiji” i “Urologije” (teorija o prostati) i “Numerologije” (zbog mjeseca i drugih nebeskih tijela spominjanih u pjesmama). Ma, bilo je…svega!

I beštima je Đuro sinoć i poneku gadnu rič odvalija priko usta bez uvijanja ma niko se zbog toga najidija nije. On je učinija da vulgarno izgleda smišno, a to malo kom zabavljaču polazi od ruke.

Vridilo bi sve to još koji put i ponovit i čut, jer za publiku, sigurna sam, NEMA UMORA OD TAKVOG HUMORA! On, koji bi na “bis” doša sam i da ga nismo zvali, koji je na kraju nastupa skroz po dalmatinski drmnija jednu lozu da nam nazdravi ili se možda od bure ugrije, ko zna?!
Originalan, drugačiji, jednostavno “svoj”, Branko Đurić Đuro!

ma-bas-nas-je-nasmija-taj-duro-stendaplija

ABOUT THE AUTHOR